Wat houdt de Adviesraad Sociaal Domein in en wat willen ze bereiken voor het einde van dit jaar? Wim Koch is de nieuwe voorzitter van de adviesraad en neemt u aan de hand van zeven vragen mee in de plannen voor de komende periode.

Wie is Wim Koch?

“Ik ben voor mijn werk verhuisd naar de Achterhoek en heb hier kennis gemaakt met een van mijn grote passies de jeugdhulpverlening. Vanaf 1975 woon ik in Lochem. In 1978 ben ik gaan werken voor Bijzonder jeugdwerk in Ampsen, later Pactum. Hier heb ik mijn actieve loopbaan, als maatschappelijk werker, beëindigd. Ik geniet nu als amateurschilder/tekenaar van mijn pensioen. Ik ontmoet graag mensen in hun eigen omgeving, met hun eigen gewoontes en hun eigen leven.”

Waarom ben je voorzitter geworden?

“Ik wil mijn ervaring inzetten om zo mee te bouwen aan een goed functionerende adviesraad, waarin het belang van de inwoners van Lochem voorop staat. Deze uitdaging is mij op het lijf geschreven.”

Wat houdt de adviesraad sociaal domein in?

“Die bestaat uit een groep mensen die vrijwillig hun ervaring en deskundigheid gebruiken om het beleid dat op het sociale vlak gemaakt wordt door de gemeente Lochem, zo goed als maar mogelijk is te laten aansluiten bij de wensen, behoeftes en mogelijkheden van haar inwoners.”

Hoe ontwikkelt de adviesraad zich?

“We zijn pas gestart waarbij we nog in de kinderschoenen staan. Toch willen we zo snel mogelijk adviezen gaan uitbrengen. Daar hebben we de steun en inbreng van de inwoners van onze gemeente echt bij nodig. Dit zal met vallen en opstaan gaan. We denken dat de adviesraad zo’n drie tot vier jaar nodig heeft om volwassen te worden. We zijn nog steeds op zoek naar mensen, vooral uit Barchem, Laren, Gorssel en de andere kernen, die mee willen bouwen aan een sterke onafhankelijke adviesraad.”

Waar kunnen de inwoners de adviesraad vinden?

“Bij voorkeur bij je in de buurt. We komen luisteren en vergaderen op verschillende plekken in de gemeente. Wil je ons uitnodigen of over iets meepraten, meld dit via info@adviesraadlochem.nl.”

Wat wil je voor het einde van dit jaar bereiken?

“Dan is de raad voltallig met mensen uit bijvoorbeeld Almen, Eefde, Harfsen, Gorssel. Ik verwacht dat de raad zijn eerste adviezen uit heeft gebracht en daarvan veel geleerd heeft voor zijn werkzaamheden in de toekomst. Aan het einde van het jaar hebben we meer zicht op wat de raad kost aan tijd, inspanning en geld en hebben we een reële begroting, die door B&W gedragen wordt.”